Hutbe-i Şamiye ve İslam Dünyasının Meseleleri ele alındı!

“`html

Hutbe-i Şamiye Üzerine Panel ve İslam Dünyasının Sorunları Masaya Yatırıldı

Bediüzzaman Said Nursi, 65. ölüm yıl dönümünde anıldı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan:

“Bediüzzaman, İmam-ı Gazali, İmam-ı Rabbani, Abdülkadir Geylani ile Mevlana gibi dönemin önde gelen figürlerinin izinden giderek önemli bir etki yarattı.”

Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen Bediüzzaman Said Nursi’nin vefatının 65. yıl dönümü anma programı çerçevesinde ‘Hutbe-i Şamiye ve İslam Dünyası’nın Sorunları’ adlı bir panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mevcut kötü ahlakın somut sonuçlarının gözler önüne serildiğini belirterek, “Boşanmaların artması, şiddet olaylarının sıradanlaşması ve suç oranlarının yükselmesi dikkat çekici bir noktaya gelmiştir. Ayrıca bağımlılıkların ve intihar vakalarının da artması küresel bir bunalım içerisinde olduğumuzu gözler önüne sermektedir.” ifadelerini kullandı.

Suriye Alimler Birliği Derneği’nin Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Hüseyin Abdulhadi: “Bediüzzaman’a göre dünya, modern çağda bir köy halini almış ve bu köyün ortak bir rehbere ihtiyacı bulunmaktadır; işte o rehber, Kur’an-ı Kerim’dir.”

Şekercihan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ruhi Yavuz: “Son bir buçuk yıl içinde Gazze’de meydana gelen insani kriz her anımızda bir üzüntü kaynağı oluyor.”

Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Âdem Ölmez: “Bediüzzaman, bizlere geniş kapsamlı bir fikir haritası miras bırakmıştır.”

Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof. Dr. İshak Özgel: “Sorun sadece umutsuzluk değil; asıl tehlike, Allah’ın rahmetine karşı bir ümitsizlik içinde olmaktır.”

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Yıldız: “Bediüzzaman, her bireyin daha iyi bir geleceğin parçası olabileceğine inanıyordu.”

Üsküdar Üniversitesi, Risale-i Nur Araştırma Platformu, Nur Vakfı, Çağın Vicdanı Kulübü ve Şekercihan Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen Bediüzzaman Said Nursi’nin 65. ölüm yıldönümü programında ‘Hutbe-i Şamiye ve İslam Dünyasının Sorunları’ ana teması altında bir panel düzenlendi. Etkinlik Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Hutbe-i Şamiye, 1911 yılında, Bediüzzaman Said Nursi’nin 35 yaşında Şam’da, Şam ulemasının davetiyle Câmi-i Emevî‘de verdiği bir hutbe olarak kayıtlara geçmiştir.

Program, Hafız İbrahim Yağız’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Hutbe-i Şamiye ile ilgili bir sinevizyon gösterimiyle başladı.

Açılış konuşmasını yapan Şekercihan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ruhi Yavuz, Suriye Alimler Birliği Derneği Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Hüseyin Abdulhadi ve Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan katılımcılara hitap etti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan:Bediüzzaman, o dönemdeki ulema yapısını aşmak istiyordu.”

Konuşmasında, Bediüzzaman’ın daha geniş kitlelere ulaşmayı ve insanların ön yargılarını aşmayı hedeflediğini dile getiren Prof. Dr. Tarhan, “Bediüzzaman, İmam Gazali, İmam Rabbani, Şeyh Abdülkadir Geylani ve Mevlana gibi ilahi şahsiyetlerin yolundan giderek, mevcut statükoyu değiştirmeyi başarmıştır.” ifadelerini kullandı.

Kur’an-ı Kerim’e akılcı bir yaklaşım sergileme gerekliliğine değinen Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bediüzzaman’ın üç önermesi!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bediüzzaman, devrim yapmaktan çok yapıcı bir yaklaşımla var olanı iyileştirmeyi amaçlıyor.”

“Bediüzzaman’ın önerileri, yıllardır uyuduğumuzun farkına varmamız içindi. 500 yıl boyunca bizleri narkozda tutan bir anlayışın üstesinden gelinmelidir.” diyen Tarhan, Osmanlı’da yargı sisteminin çürüdüğünü kaydetti.

“Osmanlı’nın çöküşünde en büyük etken yargı sisteminin bozulmasıdır.”

Osmanlı döneminde adalet mekanizmasının işlerliğini kaybetmesiyle ilgili yorumda bulunan Tarhan, “Sırasıyla kazaskerlik ve yargı sisteminin çürümesi, Osmanlı’nın çöküşünde önemli bir yer tutmaktadır.” dedi.

“Münazarat, Anadolu’daki feodal yapıya bir başkaldırıdır.”

Müslümanların akıl yürütme eksikliği ve sadece geleneksel ilimlere yönelmesi, o dönemde kaleme alınan bir protesto bildirisi olarak geçen Münazarat’a dikkat çeken Tarhan, toplumsal sorunların çözümünün zihinsel dönüşümden geçeceğini vurguladı.

“Günümüzdeki en büyük tehdit aile yapısının çöküşüdür.”

Tarhan, kötü ahlakın geniş kitlelere sirayet ettiğini söyleyerek, “Boşanma oranları artmakta, şiddet olayları artış göstermekte ve aile yapısındaki çöküş büyük bir tehlike arz etmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Hüseyin Abdulhadi: “Dünya artık bir köy halini aldı ve bu köyün rehbere ihtiyacı var.”

Suriye Alimler Birliği Temsilcisi Prof. Dr. Hüseyin Abdulhadi, “Bediüzzaman’ın fikirleri, İslam dünyasının sorunlarını anlamak açısından önemli bir rehberlik etmektedir.” dedi.

Bediüzzaman’ın Osmanlı’nın son döneminde yaşanan sıkıntılara dikkat çektiğini vurgulayan Abdulhadi, “Kur’an’a dayalı metodlar, zamanla karşılaşacağımız sıkıntılara çözüm sunma noktasında bizlere rehberlik edebilir.” dedi.

İslam dünyasının temel meseleleri

Prof. Dr. Abdulhadi, Bediüzzaman’ın Hutbe-i Şamiye’deki çözüm yollarının günümüz sorunlarına ışık tuttuğunu ifade ederken, özellikle ümitsizlikten uzak durmak gerektiğini belirtti.

Batı medeniyetinin sarsıntı içerisinde bulunduğunu söyleyen Abdulhadi, “İslam medeniyetinin yükselişte olduğu gerçeği, yakın gelecekte insanlığa ışık tutacaktır. Çünkü tüm beşeri sistemler değişim içinde; fakat Kur’an kalıcı bir rehberdir.” dedi.

Prof. Dr. Ruhi Yavuz: “Gazze’deki insanlık dramını her geçen gün daha büyük bir hüzünle takip ediyoruz.”

Prof. Dr. Ruhi Yavuz, dünya genelinde yaşanan sosyal ve manevi krizlerin çok hızlı geliştiğini, Gazze’de yaşanan zulmün derin yaralar açtığını belirtti.

7 Aralık 2024 tarihinde Suriye’deki rejimin çöküşü sonrası yeni bir dönemin başlayabileceğine işaret eden Yavuz, bunun dünya kamuoyunun dikkate alması gereken bir gelişme olduğunu vurguladı.

‘Hutbe-i Şamiye ve İslam Dünyasının Sorunları’ Paneli İle Devam Edildi

Açılış konuşmalarının ardından ‘Hutbe-i Şamiye ve İslam Dünyasının Sorunları’ konulu panele geçildi. Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Âdem Ölmez paneli yönetirken, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof. Dr. İshak Özgel ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Yıldız konuları ele aldı.

Bediüzzaman’ın özelliği, bizlere kapsamlı bir fikir atlası sunmasıdır.

Prof. Dr. Âdem Ölmez, Bediüzzaman Said Nursi’nin arkasında bıraktığı etki ve dayanışmanın, insanlığın meselelerinin tartışılmasında ne denli etkili olduğunu söyledi.

“Mesele yalnızca ümitsizlik değildir; asıl tehlike, Allah’ın rahmetinden umudu kesmektir.”

Prof. Dr. İshak Özgel, Bediüzzaman’ın hutbesinin önemine dikkat çekti ve iyi ahlakı yaymanın önemini vurguladı.

“Bediüzzaman, her bireyin, her Müslümanın, daha iyi bir geleceğin bir parçası olabileceğini savunuyor.”

Prof. Dr. Ahmet Yıldız, toplumların gelişmesinin bireylerin çabalarıyla olabileceğine dikkat çekti.

Katılımcılar bir iftar yemeğinde buluştu.

Üsküdar Üniversitesi YouTube kanalından canlı olarak yayınlanan etkinlik, katılımcıların birlikte fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Bediüzzaman Said Nursi’nin vefatının 65. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte katılımcılar, iftar yemeğinde birlikte buluştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

“`

Related Posts

Akran zorbalığında artış; uzmanlara göre çözüm eğitimde, cezada değil

“Sert cezalar ters etki yaratabilir ve eğitimden kopmalara neden olabilir”

Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Türkiye’nin ilk hidrojen vadisi olarak hayata geçirilen HYSouthMarmara Projesi, Türk üniversitelerinin aktif katılımıyla yeşil enerji dönüşümünde stratejik bir adım olarak öne çıkıyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi’nin yürütücüsü olduğu projede, sanayiden tarıma, otomotivden enerjiye pek çok alanda kullanılmak üzere yıllık 500 ton yeşil hidrojen üretilecek.

Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu, bu cumartesi İstanbul’da kapılarını açıyor

Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu, bu cumartesi İstanbul’da kapılarını açıyor

EN GÜZEL CUMA MESAJLARI 2025 RESİMLİ YENİ (Cuma akşamı mesajları ve sözleri) | Gönüllere dokunan dualı, ayetli, hadisli, anlamlı, farklı, değişik, uzun, şık, cuma mesajları – En etkileyici cuma günü kutlama mesajı: Hayırlı Cumalar!

Cuma mesajları etkileyici ve resimli 2025 seçenekleri, cuma akşamı gönderilerinde yer almaya başladı. 2025 yılına özel hazırladığımız en güzel, dualı, ayetli ve resimli en güzel cuma mesajları sayesinde siz de yakınlarınıza manevi bir selam gönderebilirsiniz. WhatsApp, SMS, Facebook, Tiktok üzerinden iletilebilecek samimi ve içten mesajlara kadar geniş bir mesaj arşivini sizler için derledik…. Müslüman alemi için büyük bir öneme sahip mübarek cuma gününe kavuşmanın manevi huzuru içerisinde yer alanlar, 9 Mayıs cuma gününde sevdiklerine ‘Hayırlı Cumalar’ dilemek için kısa, değişik ve farklı cuma mesajlarını tercih edecekler. Küs olanların barışmasına, hasta olanların manevi huzur bulmasına vesile olan dualı, ayetli ve hadisli cuma mesajları büyük bir öneme sahip mübarek cuma günlerinde güzel dileklere tercüman oluyor. Hareketli, yazılı, şık, hiç duyulmamış, değişik ve yeni cuma mesajları, en çok ilgi gören cuma sözleri arasında yer alıyor. İşte, 9 Mayıs’a özel, anneye, babaya, ark

Okullar ne zaman kapanıyor? Okullar 2 hafta erken kapanacak iddialarına MEB’den önemli yanıt.. İşte, karne günü tarihi

Yaz tatili ne zaman başlıyor ve okulların kapanmasına kaç gün kaldı sorusu milyonlarca öğrenci ve velinin araştırdığı husus olmaya devam ediyor. Kurban Bayramı tatilinin Haziran ayının ilk haftasına denk gelmesi, okulların ise 2 hafta sonra yaz tatiline girecek olması dolayısıyla okullar erken kapanacak iddiaları gündeme gelmişti. Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), çalışma takvimini işaret ederek önemli bir açıklamada bulunmuştu. Bakan Yusuf Tekin’e de yöneltilen “Okullar erken mi kapanacak” sorusu, cevap bulmuştu. Peki, karneler ne zaman verilecek ve okullar ne zaman kapanacak? İşte, merak edilen konuyla ilgili detaylı bilgiler

Cuma hutbesi konusu ve PDF metni (9 Mayıs 2025) | Bu haftaki cuma hutbesi konusu yayınlandı… Vakıf: Yaratan’a Hürmet, Yaratılana Merhamet

9 Mayıs cuma hutbesi konusu ve PDF metni Diyanet tarafından yayınlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dinhizmetleri.diyanet.gov.tr internet adresinden, Türkiye genelindeki camilerde okunması için hazırlanan bu haftaki cuma hutbesi erişime açıldı. Bu haftaki hutbede, “İslam medeniyeti aynı zamanda bir vakıf medeniyetidir. Müslüman da bu medeniyeti yaşatan insandır.” ifadeleri yer aldı. Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in hadis-i şeriflerinin de yer aldığı cuma hutbesi konusu ve PDF metni Diyanet’in internet adresinden de indirilebiliyor. Peki, bu haftaki cuma hutbesi konusu nedir? İşte, 9 Mayıs 2025 cuma hutbesi konusu hakkında ayrıntılı bilgiler.