Hutbe-i Şamiye ve İslam Dünyasının Meseleleri ele alındı!

“`html

Hutbe-i Şamiye Üzerine Panel ve İslam Dünyasının Sorunları Masaya Yatırıldı

Bediüzzaman Said Nursi, 65. ölüm yıl dönümünde anıldı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan:

“Bediüzzaman, İmam-ı Gazali, İmam-ı Rabbani, Abdülkadir Geylani ile Mevlana gibi dönemin önde gelen figürlerinin izinden giderek önemli bir etki yarattı.”

Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen Bediüzzaman Said Nursi’nin vefatının 65. yıl dönümü anma programı çerçevesinde ‘Hutbe-i Şamiye ve İslam Dünyası’nın Sorunları’ adlı bir panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mevcut kötü ahlakın somut sonuçlarının gözler önüne serildiğini belirterek, “Boşanmaların artması, şiddet olaylarının sıradanlaşması ve suç oranlarının yükselmesi dikkat çekici bir noktaya gelmiştir. Ayrıca bağımlılıkların ve intihar vakalarının da artması küresel bir bunalım içerisinde olduğumuzu gözler önüne sermektedir.” ifadelerini kullandı.

Suriye Alimler Birliği Derneği’nin Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Hüseyin Abdulhadi: “Bediüzzaman’a göre dünya, modern çağda bir köy halini almış ve bu köyün ortak bir rehbere ihtiyacı bulunmaktadır; işte o rehber, Kur’an-ı Kerim’dir.”

Şekercihan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ruhi Yavuz: “Son bir buçuk yıl içinde Gazze’de meydana gelen insani kriz her anımızda bir üzüntü kaynağı oluyor.”

Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Âdem Ölmez: “Bediüzzaman, bizlere geniş kapsamlı bir fikir haritası miras bırakmıştır.”

Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof. Dr. İshak Özgel: “Sorun sadece umutsuzluk değil; asıl tehlike, Allah’ın rahmetine karşı bir ümitsizlik içinde olmaktır.”

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Yıldız: “Bediüzzaman, her bireyin daha iyi bir geleceğin parçası olabileceğine inanıyordu.”

Üsküdar Üniversitesi, Risale-i Nur Araştırma Platformu, Nur Vakfı, Çağın Vicdanı Kulübü ve Şekercihan Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen Bediüzzaman Said Nursi’nin 65. ölüm yıldönümü programında ‘Hutbe-i Şamiye ve İslam Dünyasının Sorunları’ ana teması altında bir panel düzenlendi. Etkinlik Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Hutbe-i Şamiye, 1911 yılında, Bediüzzaman Said Nursi’nin 35 yaşında Şam’da, Şam ulemasının davetiyle Câmi-i Emevî‘de verdiği bir hutbe olarak kayıtlara geçmiştir.

Program, Hafız İbrahim Yağız’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Hutbe-i Şamiye ile ilgili bir sinevizyon gösterimiyle başladı.

Açılış konuşmasını yapan Şekercihan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ruhi Yavuz, Suriye Alimler Birliği Derneği Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Hüseyin Abdulhadi ve Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan katılımcılara hitap etti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan:Bediüzzaman, o dönemdeki ulema yapısını aşmak istiyordu.”

Konuşmasında, Bediüzzaman’ın daha geniş kitlelere ulaşmayı ve insanların ön yargılarını aşmayı hedeflediğini dile getiren Prof. Dr. Tarhan, “Bediüzzaman, İmam Gazali, İmam Rabbani, Şeyh Abdülkadir Geylani ve Mevlana gibi ilahi şahsiyetlerin yolundan giderek, mevcut statükoyu değiştirmeyi başarmıştır.” ifadelerini kullandı.

Kur’an-ı Kerim’e akılcı bir yaklaşım sergileme gerekliliğine değinen Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bediüzzaman’ın üç önermesi!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bediüzzaman, devrim yapmaktan çok yapıcı bir yaklaşımla var olanı iyileştirmeyi amaçlıyor.”

“Bediüzzaman’ın önerileri, yıllardır uyuduğumuzun farkına varmamız içindi. 500 yıl boyunca bizleri narkozda tutan bir anlayışın üstesinden gelinmelidir.” diyen Tarhan, Osmanlı’da yargı sisteminin çürüdüğünü kaydetti.

“Osmanlı’nın çöküşünde en büyük etken yargı sisteminin bozulmasıdır.”

Osmanlı döneminde adalet mekanizmasının işlerliğini kaybetmesiyle ilgili yorumda bulunan Tarhan, “Sırasıyla kazaskerlik ve yargı sisteminin çürümesi, Osmanlı’nın çöküşünde önemli bir yer tutmaktadır.” dedi.

“Münazarat, Anadolu’daki feodal yapıya bir başkaldırıdır.”

Müslümanların akıl yürütme eksikliği ve sadece geleneksel ilimlere yönelmesi, o dönemde kaleme alınan bir protesto bildirisi olarak geçen Münazarat’a dikkat çeken Tarhan, toplumsal sorunların çözümünün zihinsel dönüşümden geçeceğini vurguladı.

“Günümüzdeki en büyük tehdit aile yapısının çöküşüdür.”

Tarhan, kötü ahlakın geniş kitlelere sirayet ettiğini söyleyerek, “Boşanma oranları artmakta, şiddet olayları artış göstermekte ve aile yapısındaki çöküş büyük bir tehlike arz etmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Hüseyin Abdulhadi: “Dünya artık bir köy halini aldı ve bu köyün rehbere ihtiyacı var.”

Suriye Alimler Birliği Temsilcisi Prof. Dr. Hüseyin Abdulhadi, “Bediüzzaman’ın fikirleri, İslam dünyasının sorunlarını anlamak açısından önemli bir rehberlik etmektedir.” dedi.

Bediüzzaman’ın Osmanlı’nın son döneminde yaşanan sıkıntılara dikkat çektiğini vurgulayan Abdulhadi, “Kur’an’a dayalı metodlar, zamanla karşılaşacağımız sıkıntılara çözüm sunma noktasında bizlere rehberlik edebilir.” dedi.

İslam dünyasının temel meseleleri

Prof. Dr. Abdulhadi, Bediüzzaman’ın Hutbe-i Şamiye’deki çözüm yollarının günümüz sorunlarına ışık tuttuğunu ifade ederken, özellikle ümitsizlikten uzak durmak gerektiğini belirtti.

Batı medeniyetinin sarsıntı içerisinde bulunduğunu söyleyen Abdulhadi, “İslam medeniyetinin yükselişte olduğu gerçeği, yakın gelecekte insanlığa ışık tutacaktır. Çünkü tüm beşeri sistemler değişim içinde; fakat Kur’an kalıcı bir rehberdir.” dedi.

Prof. Dr. Ruhi Yavuz: “Gazze’deki insanlık dramını her geçen gün daha büyük bir hüzünle takip ediyoruz.”

Prof. Dr. Ruhi Yavuz, dünya genelinde yaşanan sosyal ve manevi krizlerin çok hızlı geliştiğini, Gazze’de yaşanan zulmün derin yaralar açtığını belirtti.

7 Aralık 2024 tarihinde Suriye’deki rejimin çöküşü sonrası yeni bir dönemin başlayabileceğine işaret eden Yavuz, bunun dünya kamuoyunun dikkate alması gereken bir gelişme olduğunu vurguladı.

‘Hutbe-i Şamiye ve İslam Dünyasının Sorunları’ Paneli İle Devam Edildi

Açılış konuşmalarının ardından ‘Hutbe-i Şamiye ve İslam Dünyasının Sorunları’ konulu panele geçildi. Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Âdem Ölmez paneli yönetirken, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof. Dr. İshak Özgel ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Yıldız konuları ele aldı.

Bediüzzaman’ın özelliği, bizlere kapsamlı bir fikir atlası sunmasıdır.

Prof. Dr. Âdem Ölmez, Bediüzzaman Said Nursi’nin arkasında bıraktığı etki ve dayanışmanın, insanlığın meselelerinin tartışılmasında ne denli etkili olduğunu söyledi.

“Mesele yalnızca ümitsizlik değildir; asıl tehlike, Allah’ın rahmetinden umudu kesmektir.”

Prof. Dr. İshak Özgel, Bediüzzaman’ın hutbesinin önemine dikkat çekti ve iyi ahlakı yaymanın önemini vurguladı.

“Bediüzzaman, her bireyin, her Müslümanın, daha iyi bir geleceğin bir parçası olabileceğini savunuyor.”

Prof. Dr. Ahmet Yıldız, toplumların gelişmesinin bireylerin çabalarıyla olabileceğine dikkat çekti.

Katılımcılar bir iftar yemeğinde buluştu.

Üsküdar Üniversitesi YouTube kanalından canlı olarak yayınlanan etkinlik, katılımcıların birlikte fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Bediüzzaman Said Nursi’nin vefatının 65. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte katılımcılar, iftar yemeğinde birlikte buluştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

“`

Related Posts

Lhasa dini şehir mi? Kahire ve Roma dini şehir midir? 2025 AYT dini şehir sorusu cevabı

Lhasa, Roma ve Kahire dini şehir mi sorusu, AYT 2025’te yöneltilen sorular arasında yer alıyor. Bu bağlamda Lhasa, Roma ve Kahire dini şehir mi sorusu, sınavın akabinde araştırılan hususlar arasında yer alıyor. Peki, Lhasa, Roma ve Kahire dini şehir mi? İşte, o ayrıntılar

YKS 2025 (TYT) SORULARI VE CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLA❗ TYT soru ve cevapları ne zaman, saat kaçta yayınlanacak? ÖSYM: Üniversite Sınavı 2025 YKS – TYT soru ve cevapları sorgulama ekranı!

TYT soru ve cevapları heyecanla bekleniyor. Üniversite Sınavı 2025 YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yetenek Testi TYT bugün saat 10.15’te başladı. 165 dakika sürecek olan sınav saat 13.00’te sona erecek. Sınavdan çıkacak üniversite adayları ise YKS net ve puan hesaplama için TYT soru ve cevap anahtarını araştırmaya başlayacak. Bu nedenle sınav sonrası “YKS 2025 TYT soru ve cevapları ne zaman, saat kaçta yayınlanacak?” sorusunun cevabı araştırılacak.  Hemen belirtelim ki 2025 TYT soruları ve cevap anahtarı ÖSYM üzerinden yayınlanacak. Peki, TYT soru ve cevapları ne zaman, saat kaçta yayınlanacak? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili ayrıntılar…

YKS KATILIM SAYISI 2025 || Bu sene YKS sınavına kaç kişi girecek? TYT, AYT, YDT oturumlarına kaç kişi başvurdu?

YKS 2025 sınavına girecek aday sayısı açıklandı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 oturumları 21-22 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Hedeflediği üniversite ve fakülteye girmek isteyenler TYT, AYT ve YDT oturumlarında ter dökecek. Diğer taraftan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar bu sene YKS’nin Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) oturumları için başvuru sayısını da açıkladı. Peki Bu sene YKS sınavına kaç kişi girecek? TYT, AYT, YDT oturumlarına kaç kişi başvurdu? İşte 2025 üniversite sınavı başvuru sayısı…

MEB ÜSTÜN BAŞARI BELGESİ ALMA ŞARTLARI VE KOŞULLARI 2025 || Üstün başarı belgesi nasıl alınır? 2024-2025 başarı belgesi kimlere verilir?

Üstün başarı belgesi alma koşulları ve şartları, 2024-2025 ikinci dönem eğitim ve öğretim sona ererken sorgulanıyor. Okullarda ikinci dönem 20 Haziran 2025 Cuma günü sona eriyor. İlkokul, ortaokul ve lise kademelerinde binlerce öğrenci karne heyecanı yaşayacak. Gerekli not ortalamasına ulaşan öğrenciler Takdir ve Teşekkür Belgesi’ni de karneleriyle birlikte alacak. MEB Üstün Başarı Belgesi kimlere verilir sorusunun yanıtı da öğrenci ve veliler tarafından merak konusu oldu. Gerekli şartları yerine getiren öğrenciler ‘Üstün Başarı Belgesi’ ile de ödüllendirilecek. Başarı belgesi verilirken bazı kriterler göz önünde bulunduruluyor. Peki üstün başarı belgesi nasıl alınır? Lisede başarı belgesi kimlere verilir? MEB yönetmeliği detayları…

SON DAKİKA DEPREM HABERLERİ: Deprem mi oldu? 9 Haziran Kandilli Rasathanesi son açıklamaları

Son dakika deprem haberleri yakından takip ediliyor. Son depremler, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya ve çevresinde günün ilk saatleri itibariyle sarsıntı hisseden pek çok kişi tarafından sorgulanıyor. Yurdun birçok noktasında meydana gelen son depremler, internet üzerinden araştırılmaya devam ediliyor. Konu ile ilgili son gelişme de Kahramanmaraş bölgesinden geldi. Peki, deprem mi oldu, nerede oldu? İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamalara göre son depremler listesi..

SAMSUN KURBAN BAYRAMI NAMAZI VAKTİ 2025 || Samsun bayram namazı saat kaçta kılınacak? Diyanet Samsun Kurban Bayramı namaz saati

2025 Kurban Bayramı için Samsun bayram namazı vakti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyuruldu. Kurban Bayramı’nın manevi atmosferine hazırlanırken, Samsun bayram namazı saati merak konusu oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2025 yılı Kurban Bayramı namaz vakitleri, Samsun ve ilçelerinde yaşayan Müslümanlar için büyük önem taşıyor. 6 Haziran 2025 Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı’nda, Samsun’da bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte Diyanet Samsun Kurban Bayramı namazı vakti 2025!