Gerger Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Ünlü Türkiye tarihçisi: Eserleriyle iz bıraktı… Feroz Ahmad hayatını kaybetti

Osmanlı ve modern Türkiye tarihi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Dr. Feroz Ahmad, 85 yaşında hayatını kaybetti.

Ünlü tarihçi Feroz Ahmad aramızdan ayrıldı. Ahmad’ın cenazesi, bugün (20 Şubat) Bostancı Kuloğlu Camisi’nde kılınacak ikindi namazının ardından Tuzla Şifa Mezarlığı’nda defnedilecek.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine ve modern Türkiye’nin kuruluş sürecine dair kapsamlı araştırmalarıyla akademik dünyada büyük yankı uyandıran Prof. Dr. Feroz Ahmad, yıllar boyunca tarih alanına önemli katkılarda bulundu. Özellikle Jön Türk hareketi, İttihat ve Terakki Cemiyeti ve Osmanlı modernleşmesi üzerine yaptığı çalışmalar, Türkiye’nin siyasi geçmişini anlamak isteyenler için temel referans kaynakları arasında yer aldı.

FEROZ AHMAD KİMDİR

1938 yılında Hindistan’ın Delhi kentinde doğan Feroz Ahmad, akademik hayatına Delhi Üniversitesi’nde başladı. Tarih alanındaki çalışmalarını ilerletmek için İngiltere’ye gitti ve Londra Üniversitesi’nde ünlü tarihçi Bernard Lewis’in danışmanlığında doktora yaptı.

Doktora çalışmalarında, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde yaşanan siyasi gelişmeleri mercek altına aldı. Ünlü tarihçinin akademik kariyerinde Jön Türk hareketi, İttihat ve Terakki ve Osmanlı’nın modernleşme süreci gibi konular belirleyici oldu.

Columbia Üniversitesi ve Massachusetts Üniversitesi gibi dünyaca ünlü akademik kurumlarda uzun yıllar ders veren Ahmad, daha sonra Türkiye’ye gelerek Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nde akademisyen olarak görev yaptı. Türkiye’de bulunduğu süre boyunca Osmanlı ve modern Türkiye tarihi üzerine kapsamlı dersler verdi ve 2014 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.

ÖNE ÇIKAN ESERLERİ

Feroz Ahmad, Osmanlı ve modern Türkiye tarihi üzerine birçok önemli esere imza attı. İşte literatüre damga vuran bazı çalışmaları:

The Young Turks: The Committee of Union and Progress in Turkish Politics, 1908-1914 (Jön Türkler: 1908-1914 Arasında İttihat ve Terakki Cemiyeti ve Türk Siyaseti)
The Making of Modern Turkey (Modern Türkiye’nin Doğuşu)
Turkey: The Quest for Identity (Türkiye: Kimlik Arayışı)
Turkey’s Politics: The Transition to a Multi-Party System (Türkiye’nin Politikası: Çok Partili Sisteme Geçiş)