Otomobilde 6 ay-6 bin kilometre ve ilan kısıtlaması uzatıldı


Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasında önceki yıl ve geçen yıl yaşanan dengesiz fiyat oluşumları ile stokçuluk faaliyetlerini ortadan kaldırmak ve sektörde adil piyasa yapısını yeniden tesis etmek üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda “pazarlama ve satış kısıtlaması” ile yetkili satıcılar ve bireyseller tarafından ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmedikçe, doğrudan ve dolaylı olarak pazarlanması ve satışı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yasaklandı. Aynı şekilde, “ilan kısıtlaması” ile güncel satış fiyatının üzerinden bir fiyattan ilan yoluyla ikinci el satışta aynı tarihe kadar yasaklandı.

Ticaret Bakanlığı bugüne kadar 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi kapsamında yetkili yerlere yaklaşık 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası uyguladı.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ve denetimler neticesinde sıfır taşıtların ikinci ele düşürülerek satışa sunulması yoluyla haksız kazanç sağlanmasının önüne geçildi. Ayrıca otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışları engellenerek tüketici mağduriyetleri de ortadan kaldırıldı. Bu doğrultuda Bakanlık ilgili iki düzenlemenin 6 ay süreyle, 1 Ocak 2025 tarihine kadar yeniden uzatılmasına karar verdi.

AYKIRI SATIŞLAR NOTERLİKLER TARAFINDAN ENGELLENECEK

Bu çerçevede, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz üç ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışlarının Noterlikler tarafından engellemesine devam edilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx