Malatya’da Kayısıda İlaç Kalıntısı Sorunu Toplantısı

Kayısı Üretiminde İlaç Kalıntısı Sorunu Toplantıyla Ele Alındı

Malatya’da kayısı üretiminde ilaç kalıntısı sorununun önüne geçmek amacıyla düzenlenen toplantıda doğru ilaç kullanımı ve ihracattaki riskler ele alındı.

Malatya, dünya kayısı başkenti olarak bilinmektedir. Bu nedenle, kayısı üretiminde yaşanan ilaç kalıntısı sorununun çözümü için önemli adımlar atılmaktadır. Malatya Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri ve zirai ilaç bayileri katıldı.

Toplantıda konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, kayısı üretiminde zirai mücadelenin başladığını belirterek, ihraç edilen ürünlerde ilaç kalıntısına hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Çiçek, “Kayısı sattığımız ülkeler, özellikle tüketici sağlığı açısından çok daha titiz davranıyor. İlaç kalıntısı nedeniyle ihracatta büyük risklerle karşı karşıyayız. Doğru zamanda, doğru dozda ve doğru ilaç kullanımına dikkat etmeliyiz” dedi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise dünya genelinde tarım ürünlerinde rekabetin arttığına dikkat çekerek, kayısının ihracattaki konumunu koruyabilmesi için ilaç kalıntısı sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi. Özcan, “Özellikle Avrupa pazarı, pestisit tahlillerine büyük önem veriyor. Yaş kayısı ihracatında ciddi sıkıntılarla karşı karşıyayız. Bu nedenle 2025 yılını ‘İlaç Kalıntılarıyla Mücadele Yılı’ ilan ettik. Üreticilerimizin ve bayilerimizin bu sürece hassasiyetle yaklaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar da bitkisel üretimde dikkat edilmesi gereken hususlara değinerek, ilaçlama süreçlerinin mevzuata uygun şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Kayısıda pazar payının kaybedilmemesi adına dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Akar, “Ülkelerin bizden beklentileri her geçen gün artıyor. Amacımız, tüketiciye sağlıklı ve güvenli ürün ulaştırmak” şeklinde konuştu.

Toplantının ardından Tarım İl Müdürlüğü uzmanları tarafından zirai ilaç bayilerine yönelik “Pestisitler ve Güvenli Kullanımı ile Bitki Koruma Ürünlerinin Satışı ve Depolanması” konulu bir sunum gerçekleştirildi. – MALATYA

Related Posts

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 29 Nisan 2025 Salı döviz fiyatları

29 Nisan 2025 Salı günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

Çinli enerji devi Suudilerle anlaştı

Çinli enerji devi Sinopec, Suudi Aramco’nun birimiyle liman işletmeciliği ve ham petrol taşımacılığı gibi alanlarda 28,8 milyar yuan sermayeli ortak girişim kurmak için anlaşmaya vardığını açıkladı.

“Örme veya kroşe eşya” ithalatına ilişkin soruşturma önlemsiz kapatıldı

“Örme veya kroşe eşya” ithalatına yönelik yürütülen korunma önlemi soruşturmasının önlemsiz kapatılması kararlaştırıldı.

Avrupa borsalarında pozitif seyir – 28 Nisan 2025

Avrupa borsalarında haftanın ilk işlem gününde pozitif bir seyir izleniyor.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Orman Genel Müdürlüğü 105 personel alacak! İşte başvuru şartları…

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, 30 İHA pilotu ve 75 İHA teknik personeli olmak üzere 105 sözleşmeli personel istihdam edecek.

Aydınlatma gideri kara delik oldu

Cadde ve sokak aydınlatması için 2021 ve 2023 yılları arasında ödenen tutar yüzde 675 arttı. 2021 yılında 3.8 milyar TL olan genel aydınlatma giderleri 2023’te ise 29.8 milyar TL’ye dayandı.