İran’dan Kanada’ya Devrim Muhafızları tepkisi: ‘Ulusal egemenliğimize saldırı’

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Kanada’nın Devrim Muhafızları Ordusu’nu ‘terör örgütleri listesine’ alma kararı hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Kenani, Kanada’nın bu kararını İran’ın ‘ulusal egemenliğine saldırı’ şeklinde niteledi. Açıklamada, İran’ın karşılık verme hakkının saklı tutulduğu da ifade edildi.

‘ORANTILI KARŞILIK VERME HAKKIMIZ SAKLI’

AA’nın aktardığına göre, Kanada hükümetinin kararını ‘düşmanca’ ve ‘egemenlerin eşitliği ve ülkelerin iç işlerine karışmama dahil olmak üzere uluslararası hukukun ilkelerine aykırı olduğunu’ ifade eden Kenani, kararı, ‘İran’ın ulusal egemenliğine saldırı’ kabul ettiklerini belirtti. Kenani, bu kararın ‘Devrim Muhafızları Ordusu’nun güç ve caydırıcılığına bir etkisi olmayacağını ve Tahran’ın uluslararası hukuk ile İran halkına ve devletine karşı yapılan bu eyleme karşı orantılı karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu’ kaydetti.

DIŞİŞLERİ BAKAN VEKİLİ: SONUÇLARINDAN KANADA HÜKÜMETİ SORUMLU

Öte yandan, Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri de X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaştığı mesajında, Devrim Muhafızları Ordusu’nun İran Silahlı Kuvvetleri’nin ayrılmaz bir parçası olduğunu, Kanada’nın uluslararası hukukun ilke ve kurallarını ihlal eden kötü niyetli bir eylemde bulunduğunu ifade etti.

Bakıri, “Bu, soykırım rejimine (İsrail), teröristlere ve bölgesel barış ve istikrarın diğer düşmanlarına aptalca bir armağandır. Bu provokatif ve sorumsuz kararın sonuçlarından Kanada hükümeti sorumlu tutulacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Dominic LeBlanc, dün yaptığı açıklamada, İran Devrim Muhafızları Ordusunu ‘terör örgütleri listesine’ aldığını açıklamıştı.

ABD de 2019’da Devrim Muhafızları Ordusu’nu ‘yabancı terör örgütleri’ listesine almıştı. İran da buna karşılık ABD ordusunu ‘terör örgütleri’ listesine aldığını duyurmuştu.

Kanada Avam Kamarası 9 Mayıs’ta Devrim Muhafızları Ordusu’nun ‘terör örgütü listesine’ eklenmesi yönündeki önergeye oy birliğiyle destek vermiş, bu yönde tavsiye kararı almıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx