Muş’ta İpek Böcekçiliği Yapan Halil Koç, Alternatif Tarım Projeleriyle İyi Bir Gelir Elde Ediyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği alternatif tarım projeleri, vatandaşlara yeni kazanç yolları açıyor. Muş’ta yaşayan Halil Koç da bu desteklerle tanıştığı ipek böcekçiliği sayesinde sadece 50 günde binlerce liralık gelir elde etti. Hiçbir tecrübesi olmamasına rağmen cesaret eden Koç, 2024 yılı itibarıyla kilogram başına 1.400 TL destekle alınan yaş kozalar sayesinde büyük bir gelir elde ettiğini söyledi. Üstelik, ürünlerin devlet garantili alımı da mevcut.
“İpek böceği mi, o da ne?” sorularının gölgesinde işe başladığını söyleyen Koç, “Bu işe tamamen gönüllü olarak girdim. Ne kâr düşüncem vardı ne de geri dönüş beklentim. Sadece deneyelim dedik” ifadelerini kullandı.
“SADECE YAPRAK VERİYORSUN!”
İpek böcekçiliğinin sanıldığının aksine son derece kolay olduğunu belirten Koç, “Günlük olarak sadece dut yaprağı veriyorsun. 50 günlük kısa bir sürecin sonunda yüksek gelir mümkün. İnsanlar bu işi tanımıyor, ama tanısalar çok daha fazla ilgi olur” dedi.
AMAÇ GELİRDEN ÖTE MUŞ’A MODEL OLMAK
Asıl hedefinin ipek böcekçiliğini Muş’ta tanıtmak olduğunu belirten Halil Koç, “Bu sadece bir kazanç kapısı değil. Şehirde alternatif bir tarım modeli oluşturmak istiyoruz. Her aile kolaylıkla yapabilir” diye konuştu.
İpek böcekçiliği, özellikle kırsal kesimde yaşayanlar için hem düşük maliyetli hem de kısa sürede sonuç alınabilen bir üretim modeli olarak dikkat çekiyor.