Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’ya yönelik 6’ncı yaptırım paketi üzerinde Avrupa Birliği (AB) başkanlarının uzlaşı sağlamasının akabinde yaptığı açıklamada, “Yaptırımların net bir hedefi var, Rusya’nın bu savaşı sona erdirmesi ve birliklerini geri çekmesi” dedi.
Belçika’nın başşehri Brüksel’de iki gün süren Avrupa Birliği (AB) Harika Önderler Doruğu’nda önderler Rusya’ya yönelik 6’ncı yaptırım paketi üzerinde prensipte uzlaşı sağlamış, yeni yaptırımlar çerçevesinde Rusya’dan petrol ithalatının yılsonuna kadar yüzde 90 oranında azaltılmasına karar verilmişti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz tepenin akabinde yaptığı açıklamada, Rusya’ya yönelik 6’ncı yaptırım paketinin Rusya’nın ekonomik kalkınmasını ve refahını etkileyeceğini belirterek, “Yaptırımların net bir hedefi var, Rusya’nın bu savaşı sona erdirmesini, birliklerini geri çekmesini ve Ukrayna ile makul ve adil bir barış üzerinde mutabakata varmasını sağlamak” dedi. Önderlerin 6’ncı yaptırım paketi üzerinde uzlaşmasının Avrupa’daki kimi ülkelerin Rusya’dan boru çizgisiyle petrol ithalatının ambargo dışında tutulması ile mümkün kılındığını aktaran Scholz, “Bu kıymetliydi zira bu ülkelerin alması gereken geçiş tedbirleri bu kadar çabuk sonuçlanmadı” dedi.
Almanya ve Polonya’nın yılsonuna kadar Rus petrolünden bağımsız olma uğraşlarını sürdürdüğünü açıklayan Scholz, birçok ülkenin Rus gazına Almanya’dan çok daha uzun müddet bağımlı kalacağı için Avrupa çapında bir gaz ambargosuna şimdi ulaşılamayacağını aktardı.
“BİRÇOK ÜLKENİN ALMANYA’DAN DAHA UZUN MÜHLETE MUHTAÇLIĞI OLACAK”
Schozl, “Almanya, öteki ülkelerden gemilerle gaz ithalatını sağlayacak altyapıyı inşa ederek süratle gaz ithalatından bağımsızlaşıyor. Kimi yatırımlar çok süratli yapılacak, bu nedenle şimdiden kıymetli değişikliklerin olacağını umuyoruz. Lakin birtakım şeyler daha uzun sürecek. Lakin benim açımdan epey açık olan bir şey var. Birçok ülkenin Almanya’dan daha uzun mühlete muhtaçlığı olacak” dedi. Global besin krizinden Rusya’yı sorumlu tutan Scholz, “Sorumluluk açıkça Rusya’ya ve Devlet Lideri’ne aittir” dedi.
ALMANYA VE YUNANİSTAN SİLAH GÖNDERME KONUSUNDA BİR ARADA ÇALIŞIYOR
Almanya ve Yunanistan’ın Ukrayna’ya silah gönderme konusunda bir arada çalışma yaptığını söz eden Scholz, Yunanistan’ın Varşova Mutabakatı’ndan kalan tanklarını Ukrayna’ya göndereceğini, Almanya’nın da kelam konusu tankların yerine Yunanistan’a zırhlı savaş araçları sağlayacağı bir silah değişimi üzerinde çalıştığını duyurdu.