Karahan, TÜİK’i kurtarmak isterken gerçeği itiraf etti: İkinci iş arayanların sayısı artmış

TCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Değerlendirmelerde Bulundu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu ve milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Özellikle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi işsizlik oranı ile geniş tanımlı işsizlik oranının arasındaki farklılığın nedenlerini vekiller sordu. Karahan, geniş tanımlı işsizliğin neden resmi işsizlik oranından farklı hareket ettiğine dair iki popüler görüş olduğunu belirtti.

“Bunlardan ilki, iş bulamayacağına inanan insanların umutsuzluğa kapılarak iş aramayı bırakması; ikincisi ise yarı zamanlı çalışan ama tam zamanlı iş arayan ve mevcut işlerinden memnun olmayan kişilerin artması” diyen Karahan, geniş tanımlı işsizliğin yalnızca umutsuz insanlardan veya yarı zamanlı çalışanlardan kaynaklanmadığının altını çizdi.

Karahan, geniş tanımlı işsizlik kavramının, sadece iş arayan farklı işlerde istihdam arayan tam zamanlı çalışanları da içerdiğini ve bu kişilerin %60’ının zaten tam zamanlı çalıştığını vurgulayarak, “Bu durum, salgın sırasında çalışma koşullarının değiştirilmesine yönelik bir talebin bir yansımasıdır” dedi.

Ayrıca, haftada 40 saatten fazla çalışmak isteyenlerin oranının artış gösterdiğini ve yarı zamanlı çalışanlarla sınırlı olmadığını ifade eden Karahan, “Bu durum, farklı işlerde çalışmak isteyenlerin sadece yarı zamanlı olanlar değil, diğerlerini de kapsadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Geniş Tanımlı İşsizlik Verileri

Geniş tanımlı işsizlik oranlarının resmi işsizlik verilerinden daha yüksek olduğunu belirten Karahan, TÜİK verilerine göre mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının %8,7 iken geniş tanımlı işsizlik oranının %26,7 olduğunu açıkladı. Bu verilerle işsizlik oranının 12 yılın en düşük seviyesine gerilerken, geniş tanımlı işsizliğin zirve yaptığı görüldü.

2025 yılı verilerine bakıldığında ise, işsizlik oranının ocak ayında %8,4, geniş tanımlı işsizlik oranının ise %28,1 olduğu belirlendi. Şubat ayında ise bu oranlar sırasıyla %8,2 ve %28,4 olarak gerçekleşti. Mart 2025 itibariyle ise işsizlik oranı %7,9 seviyesindeyken geniş tanımlı işsizlik %28,8 olarak kaydedildi.

Related Posts

Bakan Uraloğlu’ndan 19 Mayıs açıklaması: Ücretsiz olacak!

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 26 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Ankara, İstanbul ve İzmir’de bakanlığa bağlı kent içi raylı sistem hatlarının …

Saraya bütçe dayanmıyor!

Cumhurbaşkanlığı Sarayı harcamaları rekora gidiyor. Bu yıl için 16 milyar liralık bütçe öngörüsüne rağmen saray sadece ilk 4 ayda 5.3 milyar lira harcadı. Sözcü’den Tolga Uğur’un haberine göre Cumhurbaşkanlığı harcamalarının aylık bazda yüzde 215 …

Türkiye’nin dev market zincirinden radikal karar!

Tarım Kredi Kooperatif Market Genel Müdürü (TK KOOP ) Varol Halepli, genel müdürlükte basın mensuplarına yaptığı açıklamada, şirketin son durumunu ve 2025 beklentilerini değerlendirdi.Halepli, toplam 4 bin 500 satış noktasına ulaştıklarını, İstanbul …

Dijital dönüşüm için ortak akıl

Türkiye’nin önde gelen teknoloji liderleri yapay zekâdan, dijital dönüşüm ve fonlama modellerine kadar bir çok önemli konuyu Teknoloji Liderleri Zirvesi’nde masaya yatırdı.

BKM verileri: Nisanda 1,78 trilyon lira kartla ödendi

BKM verileri: Nisanda 1,78 trilyon lira kartla ödendi

Yabancı yatırımcının çıkışı yaklaşık 1 milyar dolar

Yurt dışında yerleşik yatırımcılar, 9 Mayıs haftasında 102 milyon dolarlık net hisse senedi alımı yaptı. Yurt dışı yerleşikler, 9 Mayıs haftasında yaklaşık 862 milyon dolarlık net çıkış gerçekleştirdi. Tahvillerden güçlü bir çıkış yaşanırken, hisse senedinde sınırlı bir alım yapıldı.