Ehliyete ilk kez üst yaş sınırı geliyor: Bu yaşın üstündekilere artık ‘sürücü olur’ raporu verilmeyecek!

T24 Haber Merkezi

Avrupa Birliği (AB), yaşlı sürücülerin trafikteki payını azaltmak amacıyla tarihinde ilk kez ehliyette üst yaş sınırı uygulamaya hazırlanıyor.

Ehliyete ilk kez yaş sınırı geliyor: Bu yaşın üstündekilere ‘sürücü olur’ raporu verilmeyecek
Avrupa Birliği (AB), sürüş güvenliğini artırmak amacıyla tarihinde ilk kez ehliyetler için üst yaş sınırı getirmeye hazırlanıyor. İlerleyen yıllarda Türkiye’de de tartışmalara yol açması beklenen düzenleme ile belirlenen yaşı aşmış sürücüler sağlık kontrolünden geçse dahi araç kullanamayacak.

Dünyada her yıl 1.2 milyon kişi trafik kazaları sonucunda hayatını kaybetmekte.

Bu durum çok sayıda ülkenin sürüş güvenliğini sağlamak amacıyla bir dizi yeni uygulamaya başvurmasına zemin hazırlarken, Avrupa Birliği (AB), yaşlı sürücülerin trafikteki payını azaltmak amacıyla tarihinde ilk kez ehliyette üst yaş sınırı uygulamaya hazırlanıyor.

Şuan yürürlükte olan yasaya göre sürücüler, 70 yaşını aştıktan sonra 5 yıl arayla sağlık raporu almak zorunda. Heyet tarafından oluşturulan sağlık raporu verilmemesi halinde ise ehliyetlerin iptali gerçekleşmekte.

Türkiye’de söz konusu uygulama için başlangıç yaşı 65 olarak belirlenirken, bu yaştan itibaren yapılacak ehliyet yenilemelerinde sağlık raporu şartı aranmakta ve söz konusu ehliyetler 5 yıl süreyle geçerli olmakta. 80 yaşın üzerindeki sürücüler içinse söz konusu şart 2 yıla kadar indiriliyor.

AB’de geçerli olması planlanan yeni düzenleme ile ehliyet sahiplerinin yalnızca 75 yaşına kadar otomobil kullanabilmesi planlanıyor. Bu duruma gerekçe olarak, yaşlı sürücülerin yaşadığı refleks kaybının trafik kazalarına yol açabileceği gösterilirken, söz konusu değişikliğe çok sayıda kişiden tepki gecikmedi.

Çocuklarından ayrı yaşayan ve günlük işlerini ya da sağlık sorunlarını çözmek için otomobil kullanmak zorunda kalan yaşlı sürücüler, kararın ‘anlamsız’ olduğunu öne sürerken, AB’de geçerli olması planlanan düzenlemenin ilerleyen yıllarda Türkiye için de uygulanabilirliği sosyal medyada gündem oldu.

 

Related Posts

Denize girme yasağını dinlemedi, boğularak hayatını kaybetti

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde Murat Satır, yasağa rağmen girdiği denizde boğuldu.

İşe giderken karşılaştı: Ne olduğunu anlayana kadar akla karayı seçti

Sabah işe gitmek için evinden çıkan bir adam, hayatında belki de bir kez karşılaşabileceği olağanüstü bir manzaraya tanıklık etti.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’ya suikastı MİT mi engelledi: SANA’dan açıklama geldi

Geçtiğimiz günlerde özellikle Türk ve Suriye basınında geniş yer bulan, “Milli İstihbarat Teşkilatı, Dera’da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’ya yönelik suikast girişimini başarıyla engelledi” şeklindeki haberler hakkında Suriye Resmi Haber Ajansı SANA’dan açıklama yayımlandı. SANA, “İddiaların gerçekliği bulunmamaktadır” ifadelerini kullandığı kısa metinli bir paylaşımda bulundu.

Konya’da uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı

Konya’nın Seydişehir ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda bir zanlı tutuklandı.

Sosyal medyada tanıştığı 9 kişiyi öldürüp parçalayan “Twitter Katili” infaz edildi

Japonya’da “Twitter Katili” olarak bilinen Takahiro Shiraishi, sosyal medyada tanıştığı 9 kişiyi öldürüp parçaladığı gerekçesiyle idam edildi. Olay, ülkede sosyal medya güvenliği ve ölüm cezası tartışmalarını yeniden gündeme getirdi

Mansur Yavaş’tan son dakika deprem açıklaması

ABB Başkanı Mansur Yavaş, Ankara’nın Çubuk ilçesinde meydana gelen depremde şu ana kadar olumsuz bir ihbar bulunmadığını duyurdu.